Vill du laga mer fisk?

Är det så att du är lite rädd för att laga fisk, för du tycker det är svårt att få till det? Grejen är att det är faktiskt inte så svårt att tillaga den! Det handlar om att vara rädd om råvaran samt behandla den på ett bra sätt. Om du vill köpa hem fisk på smidigt sätt, vänd dig till Sydfisk. De kan leverera direkt till din dörr!

På nätet finns det en massa bra tips hur du bör tillaga fisk. En del sorter passar bäst att steka, andra att koka och några är bäst i ugn. Testa dig fram, för att hitta ett bra sätt att tillaga just din favorit!

Favoritlax

Själv har jag lax som absoluta favoritlax. Här delar jag med mig av ett bra recept för den!

Ingredienser

Lax med citronsås

  • 6 dl lättmjölk
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 citron, saften (efter smak)
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • 0,5 purjolök
  • 600 g laxfilé

Rotfrukter

  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 3 rödbetor
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 rödlök
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen sjuda. Tillsätt en smulad buljongtärning, dill, senap, salt och peppar. Tillsätt saften från citronen, men smaka av så du inte tycker det blir för syrligt. Blanda och låt såsen sjuda långsamt i 3 minuter.

Skala och klyfta rotfrukter och rödlök. Lägg på en plåt tillsammans med hela vitlöksklyftor. Blanda med olja, timjan, salt och peppar och tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Tvätta och strimla purjolöken, lägg i botten av en ugnsfast form. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet och lägg ovanpå purjolöken. Häll över såsen och sätt in formen mitt i ugnen i ca 20-30 minuter, beroende på hur tjock laxen är och hur genomstekt du vill ha den. Servera tillsammans med rotfrukterna.

24 feb 2022