Drömmer du om en egen bastu?

Att ha en egen bastu att kunna basta i när du vill, det är inte fel! Det finns ju många alternativ när det kommer till att bygga en bastu. Antingen kan man bygga den i sin källare, eller satsa på att ha en fristående bastu ute på tomten. Om du ska satsa på bastu i Västerås så hittar du allt du behöver hos Hemmaplan. Många tänker att det är svårt att bygga en bastu, men det är inte det. Det gäller bara att ha en god planering samt sätta en budget för vad det får kosta. 

Var ska bastun byggas?

Fundera först på var du vill ha din bastu. Ska den ligga i ditt hus eller passar det bättre att ha den ute på tomten? Sedan är det bra att fundera över om det ska vara en vedeldad bastu eller räcker det med en kamin. Så fundera på om det ska vara en vedeldad bastu, elaggregat eller en kombination av ved och el. Multiaggregat som också kan användas till ång- och örtbastu. Sedan finns det även bastu med infraröd strålning. Vedeldad bastu kräver skorsten och brandsäkert material på golvet vid kaminen. Det är också bra att bestämma om det ska finnas dusch eller andra faciliteter i närheten. 

Vem kan hjälpa till att bygga bastun?

Idag finns det ofta att få tag på prefabricerade vägg- och takelement som även är lätta att sätta samman själv. Det finns även basturum eller fristående bastustuga som du kan snickra ihop eller anlita en hantverkare för.  Elinstallationen däremot måste utföras av en behörig installatör.

29 Apr 2021