Hur har folk råd att bygga hus?

Hur många är det egentligen som kan hosta upp flera miljoner för att bygga ett nytt hus? Inte många tror jag. Visst finns det de som har råd att köpa sitt hus kontant, utan lån, och jag gratulerar dem för deras framgång i livet. Men för de allra flesta så handlar det om att göra en noggrann kalkyl innan man ens funderar på att förverkliga sina husdrömmar. 

Minst 15% i kontantinsats

Du får inte belåna ett hus till mer än 85% av kostnaden. Det betyder att du måste hitta 15% av pengarna på ett annat sätt. Tar vi enplanshus Stella som exempel, som kostar cirka 2 miljoner med totalentreprenad, så kan du låna 1.7 miljoner som mest (om vi räknar på ett huspris på 2 miljoner exakt). Du måste alltså ha 300 000 kronor som inte har huset som säkerhet. Dessa pengar kan du få fram på olika sätt. 

  • Besparingar
  • Blancolån
  • Privatlån
  • Försäljning

Alla har inte 300 000 kronor på banken, och det behöver inte vara ett hinder. Om banken anser att du har bra betalningsförmåga så kan de erbjuda ett blancolån för att täcka kontantinsatsen. Det är ofta högre ränta på blancolån, och återbetalningstiden är snabbare än på ett bostadslån. Du kan även vända dig släktingar och vänner för att låna privat, eller så har du redan en bostad du ska sälja för att få loss pengar. Om du väljer att låna pengar till kontantinsats, tänk på att räkna med en högre ränta så att du verklige klarar av att betala om räntorna går upp. 

31 Dec 2019