Klipp din häck på rätt sätt

Det finns alltid delade åsikter om hur och när häckar ska klippas. Oftast är det så att man bör klippa dem under våren samt under JAS. JAS betyder perioden juli–september.

Är det barrhäckar så ska de klippas senare, på hösten, när tillväxten tagit slut. 

Det behöver du till klippningen

Det finns idag flera olika häcksaxar att använda sig av. Allt från enkla, batteridrivna eller eldrivna häcksaxar. Välj häcksax utifrån vad det är för häck du har. Hur stor den är, vad du själv orkar och hur hög den är. Det går även att satsa på en häcksax bäst i test. Om du har en kort, låg häck, då räcker det med en vanlig häcksax.

Du som har ett stort klippbehov kan behöva en häcksax på bensin eller en elektrisk häcksax.

Var  noga med att följa säkerhetsföreskrifterna om du har en elektrisk häcksax. Använd skyddsglasögon, handskar och stå stadigt på stegen.

Så här klipper du

När det kommer till att klippa en häck, så ska de ha en bredare bas än topp. Det för att uset ska kunna nå ända ner och den ska bli grön och fin. Om du har en häck på 1,5 meter så bör du se till att den klipps så att den blir 20 centimeter smalare upptill än nertill.

När du ska klippa så ska du börja nerifrån och jobba dig uppåt. Du behöver inte vara rädd för att klippa rejält. Det gör bara att plantorna förgrenar sig och häcken blir tätare. Dessutom växer de flesta häckar ganska snabbt, om du skulle råka göra en miss.

De häckar som har genomgående stammar som tuja, gran, bok med flera ska inte klippas på toppen förrän de nått den höjd du önskar. 

23 May 2019