Skaffa bra solskydd i form av persienner eller rullgardiner

Ibland kan det bli hett inne om solen lyser rakt in i de fönster man har. Det kan då vara bra att sätta upp solskydd. Oftast handlar det då om persienner eller rullgardiner. Det går även sätta fönstermarkiser utanför, som ger viss skugga, men för bästa svalkan är det ofta bra att satsa på just persienner eller rullgardiner. På www.skanskfonstermiljo.se finns det en del att välja på. Vad som passar var, beror lite på syftet med dem. Om det ska vara helt mörkt är det ofta bra med en mörkläggande rullgardin vilket är vanligt att ha i sovrummet. Den skyddar även mot solen samt att den håller det svalt i rummet under sommaren och varmt då det är vinter.

Rullgardiner eller persienner?

Fördelen med att använda rullgardiner är att de täcker ofta hela fönstret och gör det rätt mörkt inne. Persienner släpper ofta igenom visst ljus även om man har vinklat dem. Rullgardiner är ofta i tyg, och kommer i många former, tjocklekar och färger. Persienner är i metall, men finns även i trä eller bambu. De har då lameller som man kan vinkla på olika sätt. Du kan då bestämma hur mycket ljus som ska släppas in med sådana. Till nackdelarna med persienner så finns bland att att du inte kan få helt mörkt samt att värmen inte hålls ute som med rullgardiner.

Så, det är upp till dig, vad du tycker passar hemma hos dig. Det går ju att ha rullgardiner i vissa rum och persienner i andra. 

19 Nov 2020